Dartmoor Pony

Dartmoor Pony Moortown Baywind van Brandsby Cyclone
fokker & eigenaar: Mr. & Mrs. J. Jordan/GB
 
De Dartmoor is een kleine harde pony en komt uit het Dartmoor gebied in het uiterste zuid westen van Engeland. Het gebied is een wild hoogland met veengronden en rotsachtige bergpieken. De Dartmoor wordt daar al honderden jaren gefokt. Al in 1898 zette de National Pony Society een locale commissie op om een rasstandaard in te voeren en pony’s te inspecteren die aan deze standaard voldeden.
Oorspronkelijk werd de Dartmoor veel gebruikt om tin uit de tinmijnen te vervoeren naar de tinverwerkende dorpen. Daarna werden ze veel gebruikt bij het werk op de boerderij, van veehoeden tot het aangespannen werk om de boerenfamilies naar de markt en ter kerke te brengen.
De meeste pony’s werden half-wild gehouden en zwierven dagelijks over de veengronden hetgeen bij droeg aan de bouw en het karakter van de pony. De Dartmoor is betrouwbaar, intelligent en sterk.


Oak Tree Starstorm (goedgekeurde hengst)
(Brandsby Cyclone x Hisley Stardust)
fokker & eigenaar: fam. Decker/Simmerath
 


 

Rasstandaard

De schofthoogte varieert tussen de 1.10 en 1.25 meter. De volgende kleuren komen voor: bruin (van heel licht tot donker bruin), zwart, schimmel en vos. Het liefst ziet men zo min mogelijk witte aftekeningen maar het is wel toegestaan. ‘Bonte’ dieren zijn niet geoorloofd. Het hoofd is klein met grote vriendelijke ogen en kleine alerte oortjes. Het hoofd is goed geplaatst op een goede nek van middelmatige lengte. De kaak is fijn en mag geen tekenen van grofheid bezitten. De schouder moet goed schuin zijn en niet te fijn.

Het lichaam is middelmatig lang en sterk. De ribben goed geplaatst en diep zodat het ruimte geeft aan hart en longen. De achterhand is goed gespierd, van middelmatige lengte en goed gehoekt.

Het beenwerk is droog en hard met voldoende lengte van heup naar hak. De hoeven zijn goed gevormd en hard. Het gangwerk is vlak en ruim, zonder overdrijving.

Manen en staart bezitten overvloedige haargroei. 


Cawsand Thunder (goedgekeurde hengst)
(Hannaford Licifer x Cawsand Sundew)
fokker: Mr. Holman – eigenaar: fam. Decker/Simmerath
 

Het gebruik


De Dartmoor pony heeft een bijzonder vriendelijk karakter en is een ideale pony voor kinderen. Zelfs niet al te grote volwassenen zouden op deze kleine maar sterke pony kunnen rijden. Dartmoor pony’s kunnen door hun werkwilligheid overal voor ingezet worden. Bij dressuur en springen, cross en aangespannen rijden kan de Dartmoor beste prestaties leveren. Door hun kalme karakter en tredzekere pas worden ze vaak als leerpony voor kinderen gebruikt. Hisley Saunter
(Cawsand Thunder x Hisley Serenade)
fokker: Hisley Stud/GB


 


Fokkerij


De vereniging Het Nederlands Dartmoor Pony Stamboek is opgericht in 1963. Zij promoot de Dartmoor in de sport en houdt een jaarlijkse keuring.  Shilstone Rocks Sandpiper (merrie)
(Shilstone Rocks Fury x Shilstone Rocks Sanduck)
en haar veulen Oak Tree Sandlot (van Cawsand Thunder)
fokker: Mrs. Newboldt-Young/GB – eigenaar: fam. Decker/Simmerath


bron tekst:
Vereniging Het Nederlands Dartmoor Pony Stamboek
website: www.dartmoorstamboek.nl   

 

//