Ponynet De informatiebron voor liefhebbers

Fjordenpaard


Fjordenpaard merrie (3 jaar)          

Het Fjordenpaard komt uit Noorwegen en kan tot één van de oudste paardenrassen van Europa worden gerekend. Het Fjordenpaard dankt zijn naam aan de 'fjorden', de diepe inhammen in de rotsachtige, grillige Noorse kust. In Noorwegen bewees de Fjord zijn diensten voornamelijk als last en trekdier en ook om de bevolking in lichte rijtuigjes te vervoeren. Men had daar een goed harddravend paard voor nodig om de grote afstanden te overbruggen.
Het Fjordenpaard deed in 1954 voor het eerst zijn intrede in Nederland. Er werden een aantal paarden als proefproject door de Kleine Boeren Commissie geïmporteerd. Een aantal kernen in Nederland kreeg Fjordenpaarden toegewezen om zodoende de gebruiksproef in het boerenwerk te testen.  Deze gebruiksproef onderving veel kritiek doch de bruikbaarheid van het Fjordenpaard op de kleine landbouwbedrijven voldeed boven alle verwachtingen en de populariteit van de Fjord nam sterk toe.
De Fjord kent een enorme trekkracht en werkwilligheid waardoor het ingezet werd bij vele vormen van licht landbouwwerk als ploegen, maaien, schudden, eggen, enz. Daarnaast en vooral later toen de trekker het werk van de paarden overnam werd de Fjord een geliefd paardje om recreatief mee te mennen en onder het zadel te rijden.

Fjordenpaard merrie voor de hooischudder.
Hooischudden

 

Rasstandaard


Het hoofd moet sprekend zijn met een breed voorhoofd, grote oogbogen met grote ogen en scherpe wangbeenderen. Het hoofd moet niet te groot en te grof zijn. De neuslijn moet wat ingedeukt zijn en de oren klein en kort en iets breed uit elkaar staand maar wel rechtop.

De hals is goed gespierd met voldoende lengte en souplesse.

De schoft moet vlak en gespierd zijn, hetgeen bij een echt Fjordenpaard wordt veroorzaakt door de 'ophanging' van de wervelkolom tussen de schouderbladen (een kenmerkende eigenschap van bergpaarden, waarbij een laag trekpunt gewenst is).

De rug moet middellang zijn en vooral in de lendenen goed gespierd. Een flauwe ruglijn is een raskenmerk van het Fjordenpaard.

Het kruis mag een weinig smal zijn en afgerond maar zeker niet te vlak en te horizontaal.

Bij het beenwerk mogen de voorbenen een ietwat franse stand hebben maar niet toontredend. het achterbeen moet een goed gespierde schenkel hebben en het spronggewricht een weinig gebogen (een te recht spronggewricht is niet krachtig en daarom ongewenst). De benen moeten krachtig en droog zijn en beslist niet voos of te grof. Het gangwerk moet gemakkelijk zijn en men moet een snelle voetwisseling zien, zowel in draf als in stap. De draf moet recht en vierkant zijn (geen knie aktie) terwijl daarbij een iets franse gang een raskenmerk is.

Het karakter van een Fjordenpaard is van nature rustig en kalm maar wel levendig in zijn hele voorkomen. Het Fjordenpaard behoort in alle opzichten mak te zijn maar wel voortvarend in het werk.

De spijsvertering (ruwvoeder verteerder) van een Fjordenpaard moet zo zijn dat het dier op 'goedkope wijze' in conditie te houden is. Zonder veel kosten moet het zijn vlees behouden en niet mager worden.

De kleur wordt Isabel genoemd en komt voor in verschillende tinten. De Fjord heeft zwarte haren in het midden van de maantop en in de lengterichting over de hals, temidden van de lichtere zijkanten van de manen kam. Verder behoort de donkere streep, welke vanuit de manen kam komt en doorloopt over de schoft, de rug, de lendenen en het kruis tot in de aanzet van de staart en doorloopt in de staart zelf tot de raskenmerken. Deze streep noemt men de 'aalstreep'. Vaak ziet men bij het Fjordenpaard een lichte snuit (meelsnuit) en zebra strepen aan de benen. Minder vaak ziet men donkere strepen over schoft en schouder.

De schofthoogte van het Fjordenpaard varieert van ± 1.38 m. tot ± 1.45 m. Er komen ook Fjorden voor die kleiner (1.35 m.) of groter (1.50 m.) zijn.


Fjordenpaard veulen.
De manen worden in een mooie boog geknipt.


 

Meer over Kleuren


De kleur van het Fjordenpaard wordt vaak ten onrechte Isabel genoemd. Eigenlijk heet de kleur 'wildkleur' en komt ook voor bij de wilde paarden van Centraal Azië, nl. de Tarpan en het Prezwalski paard. De kleuren worden Blakk (vaal) genoemd naar de Noorse termen.
De hoofdkleuren zijn:

Brunblakk (bruinvaal) en is de kleur zoals we die het meest zien bij de Fjordenpaarden. De kleur van het lichaam is vaal geelbruin en varieert van roomkleurig tot bijna bruin.

Rødblakk (roodvaal) en is een kleur die soms moeilijk te onderscheiden is van het bruinvaal. De aalstreep is i.p.v. zwart vaak roodbruin van kleur. De hoeven van de veulens zijn vaak wit maar worden donkerder naarmate de dieren ouder worden.

reddun_bluebirdlane.jpg (24511 bytes)
Rødblakk
Gråblakk (grijsvaal) en is een kleur die varieert van licht zilvergrijs tot diep donkergrijs. De aalstreep is donkerder dan de lichaamskleur.

Fjordenpaard merrie; Gra blakk (muisgrijs)
Gråblakk
Verdunde kleuren komen voor als Ulsblakk (lichtvaal; bijna wit of roomwit met zwarte of grijze aalstreep) en Gulblakk (geelvaal met een hele lichte of geen aalstreep).

whitedun_Bluebirdlane.jpg (28645 bytes)
Ulsblakk
Special credits for the use of the Rødblakk and the Ulsblakk pictures for:
NFHR 
Bluebird Lane Fjords 
 
 

Brandmerk en Chippen

Het Nederlandse Fjordenpaard had een heel eigen brandmerk. Had, wel te verstaan want sinds 1997 is het stamboek over gegaan tot het chippen van de paarden. Het brandmerk bestond uit 2 plussen boven elkaar met daarin een aantal puntjes. Aan die puntjes en op welke plaats van de lussen ze zaten kon men feilloos zien welke ouders bij het paard behoorden. Dit 'plussen' merk met de puntjes kregen de veulens op hun eerste keuring, nog zogende bij hun moeder, op de linkerbil. Op de leeftijd van 3 jaar kreeg het paard op de keuring het tweede brandmerk in de vorm van een driehoek met de punt naar beneden en daarin de beginletter van de naam van het paard. Die letter wordt elk jaar voor de nieuwe veulens door het stamboek vastgesteld. Dit brandmerk kwam dan op de rechterbil, zie foto's onder.


Door de EU is vastgesteld dat alle paardachtigen identificeerbaar moeten zijn en het brandmerken wordt binnenkort verboden op basis van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. De chip heeft de plaats ingenomen van het branden en bestaat uit een transponder van 10 mm lang en 2,1 mm dik. De chip bevat 15 cijfers die gelezen kunnen worden door een afleesapparaat (reader). De transponder wordt met een injectienaald in de hals van het paard ingebracht.


Alle veulens worden nu voorzien van een chip en krijgen een paspoort. In het jaar 2001 dienen alle paarden voorzien te zijn van een chip en paspoort. Dit paspoort moet een 'stamboek- paspoort'  zijn en is noodzakelijk bij deelname aan officiële wedstrijden en keuringen. Wordt er gechipt bij een dierenarts of sportorganisatie dan ontvangt men een 'sportpaspoort' die bij het stamboek niet geldig is!

Aanbrengen brandmerk Fjordenpaard.      Aanbrengen brandmerk letter bij Fjordenpaard.
Het brandmerk is nu verleden tijd.
 

 

Het Gebruik


Het Fjordenpaard wordt in Nederland voor velerlei doeleinden ingezet. In de eerste plaats is het een uitstekende gezinspony. Zowel volwassenen als kinderen kunnen de Fjord onder het zadel berijden en daarnaast kan het tevens worden aangespannen. Dit gebeurt in recreatieve zin maar ook op wedstrijden is de Fjord steeds vaker te vinden. Hoewel de bouw van sommige Fjorden het niet altijd makkelijk maakt (zware hals) kunnen ze toch ook in de dressuur aardig meekomen. Bij het stamboek worden ieder jaar IBOP (verrichtingsproeven) proeven afgenomen, zowel de zadel-, als de men- en trekproef. Ook bij samengestelde menwedstrijden zijn de Fjorden geliefd in enkel-, twee- en vierspannen. Daarnaast worden de Fjorden veel ingezet op maneges voor gehandicapten en zijn ze geliefd in de Westernsport (trail-rijden) en Endurance (lange afstandsritten).
 

Hidalgo H 122 (ruin) foto: J. Messerli, Zwitserland
Andrea Bruni met Hidalgo (Zwitserland)


 

Fokkerij


Het Fjordenpaarden stamboek kent al jarenlang een bijzonder goed fokkerij systeem. Elk jaar worden de gefokte veulens op de premiekeuringen beoordeeld en kunnen daar een A, B of C premie krijgen evenals de jaarlingen en twenters. Deze zijn opgenomen in het 'Veulenboek'. Paarden van 3 jaar en ouder krijgen een 1e, 2e of 3e premie, hetgeen ook geldt voor ruinen en zij worden opgenomen in het 'Stamboek'. Daarnaast is er nog een Importboek en een Hulpboek.  Het stamboek kent Model merrie/hengst/ruin (1e premie en een verrichtingsproef ondergaan), Ster merrie/hengst/ruin (1e klas Model + A certificaat voor een verrichtingsproef), Prestatie merrie/hengst/ruin (A certificaat bij zadelproef en men- of trekproef), Keur merrie/hengst (op basis van het aantal nakomelingen), Preferent merrie/hengst (3 nakomelingen die 'Model' zijn) en Elite merrie/hengst (op basis van behalen van alle genoemde predikaten).

Veulenkeuring, A premie.

 

 

Fjordenpaard links 

 
Nederlandse Fjorden Email Lijst

 
 
Belangrijk om te weten bij de aanschaf van een Fjord:
* Alle paarden dienen een paardenpaspoort te bezitten, bij paarden geboren voor 01-01-1994, is het mogelijk dat het oude 'gele' stamboekpapier er nog bij is, dit is evenwel nog geldig.
* Met ingang van 01-07-2000 dienen alle paarden, ras of geen ras een paardenpaspoort te bezitten, dit is een E.E.G. bepaling.
* U moet vragen naar een DNA test voor paarden welke geboren zijn na 01-01-1994.
* Een aankoopkeuring is aan te bevelen en mocht u interesse hebben voor een koopovereenkomst dan kunt u bij het Stamboek inlichtingen verkrijgen.
 
Manege Fjordhest-Gard  (nieuw)
Krimweg 125
7351 TL Hoenderloo
Telefoon: 055-3781344
Fax: 055-3781391

Het Fjordenpaard 
G. Abbink-Burgers
Hupselseweg 31
7151 GN Eibergen
0545-474937

Hestegaarden
Familie van der Aa
Peeleindseweg 6
5741 SL Beek en Donk
Tel. +31 (0)492 46 23 96
Email: heste.gaarden@12move.nl

Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek


Fam. Schuur
Twekkelerweg 120
7547 RN Enschede
053-4365860
email


Vereniging Het Nederlands Fjordenpaarden Stamboek
Krimweg 125
7351 TL Hoenderloo
Tel: 055-3781344
Fax: 055-3781391
E-mail: post@fjordstudbook.com
website: www.fjordstudbook.com 

Boekentip

Aanrader voor elke Fjorden-freak

'Fjord in beeld' is een boek dat je alleen al voor de foto's zou kunnen kopen. Elke paardenliefhebber, met of zonder een fjord in bezit, zal genieten van de prachtige spontane foto's. Vooral de aandoenlijke veulenfoto's doen je hart smelten. De schrijver vertelt over zijn eerste kennismaking met de Fjord en neemt je daarna verder de geschiedenis in. Ook de veelzijdigheid van de Fjord komt duidelijk naar voren. Het bijzondere aan het boek is dat het zowel in het nederlands als in het engels geschreven is zonder dat je er last van hebt. Het is geen zware lectuur maar echt een boek om even rustig bij te gaan zitten en bij weg te dromen.

Dit boek vind je bij de boekentips van www.paardentips.com

 
 Appaloosa
 Connemara Pony
 Dartmoor Pony
 Exmoor Pony
 Falabella
 Fell Pony
 Fjordenpaard
 Hackney
 Haflinger
 Highland Pony
 IJslander
 Konik
 Mérens
 Mini Paard
 New Forest Pony
 NRPS Pony
 Shetland Pony
 Tinker
 Welsh Pony
 Hoefsmeden
 Banners
 Paard/pony linkjes